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14 October 2019 

Authority for Advance Ruling, Maharashtra (AAR) 

have recently held1 that recovery of 50 per cent of the 

insurance premium from the salary of the employee 

for parents Mediclaim cannot be treated as an activity 

done in the course or furtherance of business and 

hence not subject to levy of GST. 

Facts of the case 

The applicant had introduced an optional parental 
insurance scheme for its employee. As per the 
scheme, the applicant initially pays the entire 
premium along with taxes to the insurance company. 
The insurance company issues the premium receipt in 
the name of the applicant. 

From the salaries of the employees who opts for the 
scheme, the applicant recovers 50 per cent of the 
premium amount and the balance premium amount is 
borne by the applicant themselves. 

Basis the above facts, the applicant had filed an 
application seek ruling on the following – 

Whether GST is payable on recovery of 50 per cent of 
the insurance premium? 

Ruling by AAR  

The applicant is not in the business of providing 
insurance services. Since, there is no statutory 
requirement of providing parental insurance cover for 
the employees’ parents, the non-provision of the 
same would not affect the business of the applicant. 
Thus, the activity of recovery of 50 per cent of the 
cost of insurance premium cannot be treated as an 
activity done in the course of business or furtherance 
of business. 

 

 

_______________ 

1 Jotun India Pvt. Ltd., 2019 -VIL-296-AAR 

Further, the activity of providing mediclaim policy for 

the employees’ parents does not satisfy the condition 

prescribed in section 7 required to be held as ‘supply 

of services’ and it is not covered under the term 

‘business’ as defined in the law. Accordingly, the said 

activity cannot be treated as supply of services 

between an employer to an employee. 

Our comments 

This ruling is in lines to an earlier AAR Maharashtra 

ruling in case of Posco India2, where it has been held 

mere recovery of premium amount without actual 

provision of services will not tantamount to levy of 

GST. However, it needs to be analysed whether it can 

be applied to all recovery made from employees or 

restricted only to Insurance premium, considering that 

Kerala AAR3 has held that canteen recovery is liable 

to GST.  
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2 Posco Indua Pune Processing Center Private Limited, 2019-VIL-25-AAR 
3 Caltech Polymers Pvt. Ltd., 2018-VIL-04-AAR 
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